Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

2023-at WMO hivatalosan is a legmelegebbnek minősítette

Híreső
2024. március 24. 08:00
null

A WMO vagyis a Meteorológiai Világszervezet 2024 március 19-én kiadta éves jelentését. Ebben pedig már egyértelműen szerepe: 2023 a legmelegebb év volt, ráadásul az iparosodás előtti időszakhoz képest az átlaghőmérséklet emelkedése elérte az 1,45°c-ot. 

 

Ez nem csak azzal járt, hogy 2023 áprilisától gyakorlatilag megállás nélkül rekordmagas volt a tengerek felszíni hőmérséklete. Ez az eltolódás jelentős járul hozzá a szélsőséges időjárási jelenségek kialakulásához is. 

 

Érdemes megemlékezni Denielről, a medikánról, mely heves és kiterjed áradásokat hozott Görögországba, vagy éppen Freddy-ről, a valaha mért leghosszabban “élő” ciklonról. De ide sorolhatjuk azt a tényt is, hogy Kanada 2023-ban élte át történetének legszörnyűbb tűzszezonját. 

 

És a gondoknak nincsen vége. A meleg tengerfelszínek olyan szörnyeket kelthetnek életre, mint amilyen Otis volt 2023-ban. Azon túl, hogy a ciklon 5-ös kategóriáig erősödött azzal írta be magát a történelembe, hogy ehhez az elképesztő energiát igénylő folyamathoz mindössze néhány órára volt csak szüksége... 

WMO2023Föld