Firenze reptere, az Amerigo Vespucci Nemzetközi reptér megújul, pontosabban egy új terminált építenek hozzá, aminél egy fontos szempont volt a környezettudatos működtetés. A tervezők ezt úgy kívánják elérni, hogy a már megszokott energiahatékonysági eszközök mellett nagyjából 1 hektárnyi szőlőt telepítenek az új terminál tetejére.
A szőlő segít a károsanyag-kibocsátás csökkentésében és természetesen autentikus, hiszen a toszkán fővárosban a szőlő és a bor az egyik legismertebb összetevő a turizmus számára. A tőkék között napelemes rendszert is elhelyeznek, amivel az energiatermelés zöldítése a cél.
Persze, hogy a terv mennyire jó ötlet, az már egy másik kérdés. Megosztja ugyanis a tudományos, sőt, még a környezetvédelmi szakembereket is a kérdés. A szőlő bár autentikus, ugyanakkor igen magas a vízigénye, ráadásul télre nem tartja meg a leveleit, vagyis ennél lényegesen jobb megoldások is vannak, más növényeket is lehetne alkalmazni a tervben.
A napelemek hatékonysága is kérdéses, hiszen a tőkék közt sem a hely nem túl sok, sem azt nem lehet garantálni, hogy a növények nem árnyékolják be a paneleket. A reptér bort is készít majd a szőlőből, ezzel azonban megint vagy egy kis bibi: bár a szakemberek állítják, hogy mivel 500 méterre van a legközelebbi repülő, így a szőlő nem szennyeződik, a bornak nem árt, hogy a reptéri szőlőből készül. Nos, hogy veszünk-e majd ilyen bort, azt hiszen kétséges...