Április 28. Vasárnap, Valéria

Villámok cikáztak a hamufelhőben a Sakurajima kitörése közben

Híreső
2024. február 19. 14:00
Sakura-jima erupts

Azok a népek és nemzetek, akik olyan területen élnek, ahol a vulkáni aktivitás nem ritka, nem lepődnek meg egy-egy kitörésen, még akkor sem, ha az meglehetősen nagyra sikerül. Ezzel Japán is így van.

kép: Kyodo

A vulkanikusan aktív szigetországban most a Sakurajima vulkán fakadt dalra. Nem is maga a kitörés, hanem annak lenyűgöző felvétele miatt foglalkozunk a vulkánnal. A kitörés nyomán 5000 méter feletti hamufelhő alakult ki.

A sötét fellegekben villámok cikáztak, miközben az olvadt kőzet vöröse színesítette a képet. A kitörés veszélyessége mellett a látvány elképesztő, és talán még jobban élvezhető, ha azt is tudjuk, hogy sem áldozatai nem voltak, sem anyagi károk nem keletkeztek a kitörés nyomán.

kép: QNA

Igaz, a vulkánhoz közeli területeken hamuhullással kell számolni, ez pedig lakott részeket is érint. Azonban a vulkanikus kőzetek, melyek a kitörés nyomán 1000-1300 méterre is elröpültek nem okoztak gondokat. Mindezzel együtt a hatóságok 3-as szintű riasztást tartanak életben a vulkánnál, illetve az embereket felszólították, hogy kerüljék el a hegyet.

 

 

vulkánJapánvillám