Április 28. Vasárnap, Valéria

Velence kénytelen védekezni a süllyedés ellen, ehhez pedig pénz kell...

Híreső
2024. február 14. 11:00
Stunning,View,Of,The,Venice,Skyline,With,The,Grand,Canal

Nem könnyű az élet egy városban sem, hát még akkor, ha az a város történetesen egy olyan helyszín, amire szinte mindenki kíváncsi a világon. Mindezt pedig még lehet tetézni, jelen esetben azzal, hogy ez a bizonyos város bizony süllyed, és ebben a turisták özöne is szerepet játszik.

Famous,Buildings,,Gondolas,And,Monuments,By,The,Rialto,Bridge,Of
Fotó: AlexAnton

A helyszín Velence, mely a vizek és a lagúnák városa, ám egyre inkább arról van szó, hogy az a tulajdonság, mely ennyire ismertté és kedveltté tette a várost végül a vesztét is okozza. A beáramló víz ellen pedig több lépcsőben kell védekezni.

View,Of,Grand,Canal,And,Basilica,Santa,Maria,Della,Salute
Fotó: Adisa

Egyrészt természetesen egy megfelelő gátrendszerrel. Ez már adott, hiszen a Mozes már egy ideje sikeresen óvja a várost a nagyobb áradásoktól. Ez azonban a terület süllyedését nem állítja meg. A várost átépíteni nem lehet, hatékony megoldás a turistaáradat megfékezése lehet.

Venice,Panorama,,View,Of,Saint,Mary,Of,Health,Church,,The
Fotó: AlexAnton

Mert az bizony elképesztően nagy, annyira, hogy Velence lakossága is lassan eltűnik, nem is beszélve a természeti értékeiről. Ennek megfelelően a város 25 főben korlátozza a turistacsoportok létszámát, ráadásul teljesen betiltják a hangszórók használatát is. Ezzel könnyebben navigálható csoportokat igyekeznek létrehozni. Mindemellett jegyet kell váltani a városba annak, aki csupán egyetlen napra érkezik. Ez fejenként 5 euro, legalábbis egyelőre, ez pedig két célt is szolgál: egyrészt jelentősen képes támogatni Velence küzdelmét a süllyedés ellen, másrészt hosszabb tartózkodásra ösztönzi a turistákat - legalábbis a belépő kiötlői szerint.

 

pénzturistaVelence