Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Újra jön a La Nina, alig egy év El Nino után...

Híreső
2024. február 16. 14:00
Symbol,Of,The,Change,Between,The,Two,Opposite,Phases,Of

Az El Nino és a La Nina jelenségek váltakozása a globális időjárási rendszerek egyik mozgatórugója. Eddig egy erőteljes El Nino jelenségben voltunk, ami nagy mennyiségű csapadékot is eredményez, hiszen az Egyenlítő környéki vizek meleg felszíne jobban párolog.

The,Storm,Is,Coming.,Storm,Clouds,Above,The,Tree.,Heavy
Fotó: Daria Nipot

Ezzel együtt az EL Nino a meleg időszak is, nem véletlen, hogy a tavalyi év globálisan is a legmelegebb volt. Most azonban fordulni látszik a kocka, és a kisfiú (El Nino) helyett újra a kislány (La Nina) veszi át az uralmat az időjárási rendszerek felett.

La,Nina
Fotó: g0d4ather

Ez alapvetően szárazabb időjárást eredményez. Éppen ennek a jelenségnek köszönhettük azt, hogy 2022-ben elképesztő szárazsággal voltunk kénytelenek szembe nézni idehaza is, de ez még durvább méreteket öltött Kaliforniában és Európa több országában is.

The,Storm,Is,Coming.,Storm,Clouds,Above,The,Tree.,Heavy
Fotó: Daria Nipot

A La Nina rendkívül nagy mennyiségű csapadékot eredményez Ausztráliában és Ázsia keleti részein, idehaza azonban az aszály megjelenésének van sokkal nagyobb valószínűsége. A két rendszer váltakozása jellemzően nem történik ilyen gyakran, hogy ez pontosan minek köszönhető, az még nem tisztázott.

 

El NinoLa Ninaciklus