Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Szélerőmű, mely tájfunban is termel?

Híreső
2024. február 12. 08:00
3d,Illustration,,Digital,Art,,A,Storm,In,The,Middle,Of

Az, hogy a szélerőművekben hatalmas potenciál rejtőzik, nem is lehet kérdés, ám sajnos sok hátráltató tényezővel is szembe kell nézni. Ezek közt az egyik legerősebb éppen a lapátos megoldás. Az akár 100 métert is meghaladó lapátok ugyanis nem feltétlenül a legjobb megoldást képviselik.

Low,Angle,Diagonal,View,Of,Vertical,Axis,Wind,Turbine,Against
Fotó: Guy Erwood

Gondot okoz az élővilágra gyakorolt hatásuk. Bár messze nem a szélerőművek a legnagyobb madárgyilkosok, egy élet is sok, ha megoldható madárhalál nélkül is a termelés. Ez pedig a technológia fejlődésével egyre biztosabb.

Super,Typhoon,,Tropical,Storm,,Cyclone,,Hurricane,,Tornado,,Over,Ocean.,Weather
Fotó: Triff

Ma már léteznek olyan szélerőművek is - és nem csak prototípus szintjén - melyek függőleges tengellyel rendelkeznek. Ennek egyik előnye a lényegesen kompaktabb méret mellett a hasonlóan jelentős áramtermelés.

Vertical,Axis,Wind,Turbine,Under,Blue,Sky
Fotó: Yuangeng Zhang

A kivitelezés pedig még nagyobb előnnyel járhat az offshore, lebegő szélerőművek terén. A függőleges turbina ugyanis lehetővé teszi, hogy akár 150 km/h-ás szélsebességben is termeljen az egység. Ez a hagyományos, lapátos megoldás mellett 90 km/h-ig valósítható meg biztonságosan. A kérdéses szélerőmű a Magnus nevet viseli, és tervezői tájfunbiztosnak mondják. Telepítése a délkelet-ázsiai szigetvilágban lehet egyelőre kifizetődő, ide is tervezik az első ilyen szélfarmokat

tájfunenergiaszél