Április 27. Szombat, Zita

Rekordmeleg az Atlanti-óceán felszíne - nagyjából egy éve, szinte minden nap...

Híreső
2024. február 26. 08:00
Beautiful,Sky,And,Blue,Ocean

2023 márciusában megdőlt az Atlanti-óceán vízfelszíni melegrekordja. Ez önmagában nem akkora hír, ám azóta szinte minden egyes nap ez megtörténik. Ez pedig már igen nagy problémákat jelez előre.

Blue,Sea,And,Cloudy,Sky,Waves,In,Atlantic,Ocean
Fotó: AlexZaitsev

Azon túl, hogy a tengerszint emelkedése biztosan meg fog történni (a melegebb víznek nagyobb a térfogata), más gondokat is okoz. Az alsóbb vízrétegek hideg vize sokkal kevésbé képes keveredni a melegebb felszíni vizekkel, ennek megfelelően pedig kevesebb tápanyag jut el a felszínhez közelebbi vízbe.

Water,Sea,Blue,Atlantic,Ocean
Fotó: Susann Guenther

Ez drasztikusan érinti a fitoplanktonokat, hiszen a kevesebb tápanyag miatt kevesebb szenet képesek megkötni - ami baj a klímaváltozás szempontjából -, emellett pedig kevesebb oxigént állítanak elő, vagyis a tengeri állatok is erősen megsínylik ezt a folyamatot.

Artistic,Underwater,Photo,Of,Waves.,From,A,Scuba,Dive,In
Fotó: Johan Holmdahl

Az is igaz, hogy a jellemzően 1-2°C-kal melegebb víz ugyan elsőre nem tűnik soknak, de iszonyatos többlet energiát jelent, amit a víz a viharoknak képes átadni. Bár ahhoz a vízfelszín melegedése nem elég, hogy előbb kezdődjenek a viharszezonok, ellenben a szezonban születő viharok ereje jelentős mértékben is megnőhet.

vízóceánmeleg