Május 5. Vasárnap, Györgyi

Pusztító erejű széllel érkezik Ingunn Norvégiába

Híreső
2024. február 02. 11:00
null

Megérkezett a február, mi pedig epedve várjuk a tavaszt, a fűszeres illatokat előcsalogató szellőt, ami végre a hideget is magával viszi. Erre persze még várni kell, de gondoljunk bele, milyen érzés lehet a fagyos tél egy olyan országban, mint Norvégia.

Fotó: AFP

Itt nem elég a kabát, egyből 3-at húz magára az ember, főleg, ha azt is tudjuk, hogy a tél szeles ezen a területen. Most pedig különösen az, hiszen a norvég meteorológiai szolgálat vörös riasztást adott ki a nyugati országrész mintegy 700 km-es tengerparti szakaszára.

Fotó: AFP

Az ok Ingunn, a viharciklon, mely a nyílt vízen megerősödve éri el a partokat. A várható pusztítása nagy lesz, mivel a szakemberek a szélerősséget akár 180 km/h-ra is becsülik, ami már bőven elegendő ahhoz, hogy széles körben áramkimaradásokkal és közlekedési fennakadásokkal kelljen számolni.

Fotó: AFP

A tengerparti területeken ezen felül a vihardagály jelent majd kihívást, hiszen a szél a tengeren akár 10-14 méteres hullámokat is korbácsol, melyek a parthoz érve megemelik a vízszintet. A lakosságot felszólították, hogy lehetőleg maradjanak az otthonaikban, és igyekezzenek felkészülni Ingunn fogadására.

 

Norvégiaciklonszél