Április 28. Vasárnap, Valéria

Párizsban húzós lesz parkolni, főleg, ha SUV-ról van szó!

Híreső
2024. február 12. 11:00
Paris,,France,-,Apr,20,,2019,-,Narrow,Street,In

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere már eddig is számos, erősen megosztó környezetvédelmi intézkedéssel tette zöldebbé a francia fővárost. Most egy olyan lépésre szánta el magát, melyhez a lakosság véleményét is kikérte, ahol a többség támogatta az elképzelést.

Paris,,France,,February,9,,2016:,Cars,On,A,Parking,In
Fotó: Vereshchagin Dmitry

Tény, hogy Párizs nem éppen arról híres, hogy mennyire könnyű itt parkolni, vagy hogy olcsó lenne. Most azonban a közvélemény támogatásával, 54%-k helyeslése mellett jelentősen megemelik a parkolási díjat.

Paris,Aerial,Panorama,With,River,Seine,And,Eiffel,Tower,,France.
Fotó: NicoElNino

Azonban most az autósok esetében szelektálnak is. Az “egyszerű” személyautók esetében az óránkénti díj 6 euróra rúg, de ha valaki a most divatos SUV mellett teszi le a voksát, akkor bizony többet kell leszurkolnia a parkolásért.

Traffic,On,The,Road,In,A,European,City,,Stopping,Vehicular
Fotó: Kichigin

A SUV kialakítás a környezet szempontjából nem jó. Magasabb a fogyasztás a súlya miatt, jobban kopik az abroncs, jelentősebb környezetterhelést eredményez. Ennek megfelelően a parkolási díjak sem azonosok az “egyszerű” kialakítású autókkal, a SUV-ok esetében 8 eurós óránkénti díjjal lehet számolni, napi parkolási díjként a terepjárók 225 eurós díjjal számolhatnak - ha csak nincs különleges engedélyük. Ez átszámolva 86 000 forintos díjat jelent.

parkolásSUVváros