Április 27. Szombat, Zita

Módosították az időjárást az Egyesült Arab Emírségekben, 40 éve nem látott jégesőt kaptak a nyakukba

Híreső
2024. február 15. 14:00
null

Az, hogy módosítsuk az időjárást messze nem sience fiction. Ma is képesek vagyunk erre, ennek egyik eszköze a “felhővetés”. Ez a technika lényegében sót, vagyis nagyon jó vízmegtartó képességű anyagot juttat egy már “érett” felhőbe, így képes fokozni annak nedvességtartalmát, vagyis erőteljesebb esőzést lehet általa létrehozni. Mintegy 10-15%-kal több csapadék csikarható ki ekképpen a felhőből.

Ezt az eljárást az olyan területeken alkalmazzák, ahol a csapadék mennyisége igen alacsony. Az Egyesült Arab Emírségek is ilyen terület, ahol a hét elején több felhővető repülést is végrehajtottak. Hogy ennek a következménye, vagy sem az egyelőre nem tisztázott, mindenesetre megérkezett a vihar, de kissé nagyobb volumenben, mint kellett volna.

Február 12-én ugyanis a heves esőzések meg is érkeztek, amiket villámlás, illetve ezesetben jégverés is kísért. Ráadásul nem is kicsi, hiszen néhol golflabda méretű darabok is érkeztek, melyek egyrészt pusztítóak, másrészt jégfelhalmozódást is eredményeznek.

A legsúlyosabban Al Ain városát érintette a jégverés, ahol 40 éve nem látott léptékű jégfelhalmozódással lehetett számolni. Azon túl, hogy ennek milyen anyagi következményei vannak, a közlekedésre sem gyakorolt túl jó hatást. A felhővetést a következő napokon is folytatták, ennek megfelelően a heves esőzések is jelentkeztek.

lead kép: watchers-news

 

 

viharjégidőjárás