Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Megszületett a teljes egészében újrahasznosítható textil

Híreső
2024. február 05. 14:00
null

A textil ipar szénlábnyoma nem kicsi. Ezt ellensúlyozni pedig nehéz. Egyrészt a textil újra-hasznosítása nem olyan könnyű, hiszen a különböző szálak összevegyítése nem oldható meg annyira könnyen, arról nem is beszélve, hogy jelentős mértékben műanyag újra-hasznosításról van szó.

Knitted,Eco,Friendly,Cotton,Fabric,With,100,Percent,Recycled,Label
Fotó: Firn

És persze beszélni kell még a fast fashion problematikájáról is. Mikor a világ küzd az “egyszer használatos” ellen, akkor a fast fashion nem igazán illik a képbe. Ezek a darabok ugyanis “egynyáriak”, egy évben több kollekcióval is jelentkeznek az ilyen divatházak, szinte lehetetlen tartani velük a lépést. Arra ösztönzik a vevőket, hogy sűrűn cseréljék ruhatárukat, használják majd dobják el a termékeket - ennek megfelelően ezek a ruhák nem is olyan tartósak, mint lehetnének.

Messy,Clearance,Section,In,A,Clothing,Store,,With,Colorful,Garments
Fotó: Sundry Photography

A BAFS és Inditex azonban most áttörést ért el a textil újrahasznosítás terén. Megalkották a poliamid 6 névre keresztelt anyagot, mely a köznyelvben egyszerűen nylon 6 néven fut. Ez az anyag tulajdonképpen lehetővé teszi a textilek olyan irányú újra-hasznosítását, hogy azokból újra textil készülhessen. Ráadásul ebből az anyagból cipzár, gomb, kapocs, címke, ruhaanyag - bármi készülhet.

Reuse,,Reduce,,Recycle,Concept,Background.,Recycle,Symbol,Made,From,Old
Fotó: Fascinadora

A Zara le is gyártotta belőle az első kabátot, ami ugyan mutatós, de továbbra is felveti a fast fashion problémáját. Az alapvetően erősen pazarló modellen sokat árnyal az, hogy teljes egészében újrahasznosíthatóvá válnak a ruhák, de ez még továbbra sem a végcél, hanem egy lépcső. A leginkább környezetbarát megoldások ugyanis azok, amik a lehető leghosszabb életutat engednek egy terméknek, mielőtt az újrahasznosítás egyáltalán szóba kerülne.

lead kép: BAFS

 

 

újrahasznosítástextilruha