Április 28. Vasárnap, Valéria

Irgalmatlanul sok pénzbe kerül a párizsi klímacél elérése - de még ennél is sokszor többe, ha mégsem sikerül...

Híreső
2024. február 12. 14:00
Money

A párizsi klímacélok felé nagyjából félúton érdemes feltenni magunknak a kérdést: jó irányban haladunk és megfelelő sebességgel? Nyilván nem, de olyan szempontokat is figyelembe kell venni, amik mindannyiunkat érintenek - ez pedig természetesen a pénz.

Profits,From,Pollution,-,Businessman,Making,Money,From,Climate,Change.
Fotó: Overearth

Képesek lennénk ennél lényegesen nagyobb tempóban is robogni az energiaátmenet felé, de ez elképesztően sokba kerülne. Egyrészt az energiatermelés árai szállnának el, hogy a rendszer fenntartható és az ellátás biztos lehessen.

Globe,And,Money,Sing,On,A,Scale,With,A,Purple
Fotó: McLittle Stock

A vállalatok szintjén is hatalmas költségekkel kellene számolni, hiszen ma már egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy édeskevés a saját portáján sepregetni. Ahhoz, hogy valóban fenntartható legyen értékláncokban kell gondolkozni, melyeknek csupán a legvége maga a zöld vállalat. A probléma gyökere az alapanyag előállító és a beszállító, melyek nagyon messze vannak a fenntartható megoldásoktól.

Stack,Of,American,Dollars,On,The,Background,Of,Cracked,Dry
Fotó: MaxZolotukhin

Ma senki sem vitatja, hogy az energiaátmenet ennél gyorsabb megvalósítása, a fenntarthatósági átállás és a kibocsátás nullára redukálása irgalmatlanul hatalmas összegeket emésztene fel. Ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal a ténnyel is, hogy az idő ellenünk dolgozik, és bár az átállás brutális összegekbe kerül, a kármentés és helyreállítás, melyet a klímacél el nem érése révén leszünk kénytelenek megfizetni annak a bizonyos brutális összegnek az 5-6-szorosára rúg már a mostani kalkulációk alapján is!

pénzklímagazdaság