Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Homokvihar volt a jelentős fagyok közepette Kína egy tartományában

Híreső
2024. február 25. 11:00
Street,Of,Yinchuan,City,(ningxia,Province,,China),During,Sand,Storm

Kína hatalmas területet fed le, így a sivatagi hőség mellett bizony olyan alacsony hőmérsékletet produkáló részekkel is találkozhatunk, ami számunkra elképzelhetetlen. A napokban például megdőlt a 2023-ban Mohe-ben mért hidegrekord is.

High,Voltage,Tower,In,Sand,And,Dust,Storms,In,Central
Fotó: maodoltee

A fogcsikorgató fagyokban az ember arra számítana, hogy ha olyan esemény történik, amiben a látási viszonyok 100 méter alá csökkennek, azt jó eséllyel hóvihar okozza. Hszincsiang tartományban, bár -20°c alatti hőmérsékleteket mérnek, mégsem a hó okozza a gondokat.

A fagy mellett a heves szél homokviharokat kavar, melyek jelentősen csökkentik a látási viszonyokat. Ez pedig jelentős forgalmi akadályok kialakulásához vezetett. A február 19-én jelentkező homokviharok mellett jelentős hőmérsékletcsökkenéssel is lehetett számolni.

View,Of,Sunrise,Through,The,Smog,In,A,Modern,Chinese
Fotó: Katoosha

A hideg még rosszabb, ha erős szél is társul hozzá, azaz a hőérzet minden bizonnyal jelentősen alacsonyabb volt, mint amit a hőmérő higanyszála mutatott. Szerencsére enyhülés érkezett a területre, mely még mindig komoly fagyokat jelent, de már emberibb léptékben.

 

 

 

viharhomokszél