Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Hivatalosan is megdőlt a valaha mért legmagasabb európai hőmérsékleti rekord

Híreső
2024. február 01. 11:00
Coast,Of,Ortigia,Island,At,City,Of,Syracuse,,Sicily,,Italy.

A hivatalok malmai lassan őrölnek, és ez nincsen másképpen akkor sem, ha rekordok igazolásáról van szó. A lokális hőmérsékleti anomáliák igazolása egyszerűbb, de egy egyész Európára kiterjedő elemzés elvégzése már nehezebb feladat.

Syracusa,,Italy,-,July,26,,2020,-,Rock,Formations,In
Fotó: JackKPhoto

Ez lehet az oka annak, hogy mostanáig kellett várni arra, hogy a WMO, vagyis a Meteorológiai Világszervezet hivatalosan is igazolja az Európában valaha mért legmagasabb hőmérséklet rekordját. Erre még 2021-ben került sor.

Syracusa,,Italy,-,July,26,,2020,-,Cafe?s,And,Traditional
Fotó: JackKPhoto

Mármint a rekorddöntésre, melynek helyszíne Szicília, azon belül is Siracusa volt, ahol augusztus 11-én 48,8°C-ot regisztráltak a hitelesített műszerek. Ezzel az olasz város letaszította a trónról Athént, aminek valószínűleg a helyiek annyira nem örülnek.

Coast,Of,Ortigia,Island,At,City,Of,Syracuse,,Sicily,,Italy.
Fotó: Romas_Photo

A trónfosztás egy 1977-es adattól történt. Akkor Athénban, július 10-én 48°C-ot mértek. Ebből is látszik, hogy a kiugró hőmérsékleti anomáliák nem újkeletűek, vagyis a klímakatasztrófa nem csak és kifejezetten ebben mutatkozik meg, sokkal inkább a szélsőséges értékek egyre gyakoribb megjelenésében.

 

 

 

hőségmelegEurópa