Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Hatalmas havazás lepte meg Kazahsztán fővárosát

Híreső
2024. február 14. 08:00
null

Míg idehaza nagyon úgy tűnik, a tavasz kemény gyomrosokat visz be a télnek, ez azért nem mindenhol van így. A deres szakállú tél Kazahsztánban például teljes erővel tombol. Február 8-án éppen a fővárost bénította meg.

Nasa- NOAA

Asztana területére érkező heves hóvihar hatalmas mennyiségű friss hóval lepte be a nagyvárost, melyben a látási viszonyok is jelentősen leromlottak. Az iskolák reggel még kinyitottak, de csak pár órát tartottak meg, aztán hazaküldték a diákokat, hogy még haza is érjenek mielőtt a város megbénul.

Erre nem is kellett sokat várni, a reptéren járatkésésekkel és kimaradásokkal kellett számolni, a tömegközlekedés szinte teljesen leállt, számtalan út járhatatlanná vált. A helyzeten a 60-80 km/h-ás szél sem javított.

Snowy,Mountains,In,Kazakhstan
Fotó: schankz

A helyzetre válaszul a polgármester 2400 hómunkást és 1600 speciális hóeltakarító eszközt mozgósított, aminek hála másnap reggelre a város újra járható volt, bár a havazás ekkor sem maradt abba. Az erőfeszítések nyomán mintegy 55 000 köbméter havat mozgattak meg a hóeltakarítók.

lead kép: Watchers.news

 

 

 

veszélyhavazás