Április 28. Vasárnap, Valéria

Elment az egyik, máris jön a következő viharrendszer Kaliforniába...

Híreső
2024. február 11. 11:00
null

Szerdán, február 7-én végre elállt az eső Kaliforniában. A rekordokat döntögető légköri folyó fenyegetése így végre elmúlt, legalábbis ezt hitték az emberek. A történelmi léptékű rekordokat szállító légköri folyó valóban elvonult, de jön helyette másik...

Az elmúlt napok esőzései csak Los Angeles környékén 475 sárlavinát indítottak útnak, a hegyvidéki területekre heves havazással érkezett a rendszer, összességében pedig 9 halálos áldozatot követelt. Nem csoda, hogy az emberek fellélegeztek, mikor elállt az eső.

A szakemberek azonban óva intettek az ünnepléstől, hiszen még szerda este megérkezett a váltás, egy újabb viharrendszer képében. Igaz, ez a rendszer már kevesebb csapadékkal érkezik, messze nem ígérkezik olyan pusztítónak, mint elődje, de ez nem vigasztaló.

A talaj ugyanis már a végletekig telített nedvességgel, így egy lényegesen kisebb intenzitású esőzés is komoly problémákat generálhat. Mindemellett a melegebb levegő beáramlása a hegyvidékeken az olvadást is beindítja, mely további vízmennyiséggel tetézi az amúgy is fuldokoló kaliforniai tájat.

 

 

vízesőUSA