Április 27. Szombat, Zita

Elektromos autó vezeti a világ autóeladási listáját

Híreső
2024. február 04. 11:00
Ev,Charging,Station,For,Electric,Car,In,Concept,Of,Green

Hogy mekkora léptékű az elektromos autózás térnyerése, arról idehaza talán nem kapunk olyan pontos képet, hiszen a hazai árak elég elrugaszkodottak még mindig, dacára annak, hogy egymás után jelennek meg a “jóárasított” modellek.

Pasay,,Ph,-,Sept,17,-,Toyota,Rav,4,Hev
Fotó: Walter Eric Sy

A világon azonban a trend terjedése megállíthatatlan, amit természetesen a jogi környezet szabályozása, valamint a töltőállomások jelentős terjedése is ösztönöz. A JATO Dynamics az egyik vezető autópiaci elemző kiadta a 2023-as adatait a világ vezető autótípusáról.

Tesla,Model,Y,,Electric,Suv,With,The,Possibility,Of,Autonomous
Fotó: Mike Mareen

A cég a nagyobb piacok elemzésével állította fel a ranglétrát. Ez többek közt Észak-Amerikát, Kínát, Európát, valamint további 38 jelentős piacot foglal magába, vagyis a lista nem teljes, de arányaiban nem igazán hozhat változást az sem, ha minden piacot figyelembe vesznek.

Istanbul,-,March,17,,2019:,The,12th,Generation,Toyota,Corolla
Fotó: otomobil

A listát “hagyományosan” a Toyota uralja, a Corolla és a Rav4 egymást váltogatva állnak a dobogó legfelső fokán. Idén azonban csak a második (Rav4) és a harmadik (Corolla) helyet sikerült megcsípni. Az első ugyanis a Tesla lett a modell Y-nal, melyből bő 200 000 darabbal fogyott több, mint a második helyezettből. Idehaza a modell Y 17 000 000 induló árral rendelkezik, vagyis szinte biztos, hogy nálunk nem vezeti az új autó eladási listákat.

autó