Április 27. Szombat, Zita

Egzotikus halakkal van tele a Hévízi tó kifolyója, ami nagy gond

Híreső
2024. február 27. 14:00
Lake,Heviz,Taken,From,A,Drone.,Beautiful,Lake,With,Thermal

Tény, hogy a Hévízi-tó nem tartozik a “hagyományos” tavainkhoz, hiszen vize sokkal melegebb, mint egy “egyszerű” tóé. Ennek köszönhetően - és természetesen az emberi beavatkozásnak - olyan fajok is képesek megélni a vízben, amiknek semmi keresnivalójuk nem lenne itt.

Parachromis,Managuensis,Or,Managuense,Cichlid,Or,Cichlid,Jaguar,Fish,On
Fotó: Olya Maximenko

A Balatoni Halgazdálkodási Zrt a Hévízi-tó kifolyójának első 500 méteres szakaszán végzett célzott halászatot, melynek oka, hogy ellenőrizzék a halállományt. Sajnos az eredmények nem túl jók, mivel mintegy 500 idegenhonos halat emeltek ki 20 honos mellett.

Lake,Hévíz,Taken,From,A,Drone.,Beautiful,Lake,With,Thermal
Fotó: kaiser-v

Az idegenhonos fajok közt található jaguársügér, mely ragadozó, így a hazai halakra is komoly veszélyt jelent, de több más halfaj is megtelepedett a vízben. Ez pedig különösen nagy gond lehet, hiszen kiszorítják a hazai fajokat.

Tropical,Fish,Chichlidae,Managuensis,Parachromis,,Lives,In,Latin,America,And
Fotó: Irina Afonskaya

Ráadásul a kifolyó távolabbi szakaszain is találkoztak már ilyen halakkal, ahol a víz hidegebb, vagyis néhány generáción belül a halak alkalmazkodni fognak az itteni viszonyokhoz, ami ökológiai katasztrófát okozhat. A szakemberek csukák “bevetésével” billentenék helyre az egyensúlyt a vízben.

veszélyhal