Április 27. Szombat, Zita

Brutális hideg tombol Kína egyes részein

Híreső
2024. február 24. 11:00
Hdr,Image,Of,A,Yurt,In,The,Snow

Idehaza lassan, de biztosan feladja a küzdelmet a tél. Ugyan elképzelhető, hogy visszakacsint még, de most élvezhetjük a madárdalt és a kellemes időt. Ez azonban nem mindenhol van így. Kínában például hidegrekord dőlt.

Mongolia,-,September,9,,2017:,In,The,Altai,Tavan,Bogd
Fotó: AleCasa77

Ennek helyszíne Xinjiang állambeli Fujun megye,Tuerhong Township település, ahol a hőmérő higanyszála -52,3°C-ig esett vissza. Ezzel egy 1960 óta fennálló rekordot sikerült megdönteni, akkor –51,5°C-ot regisztráltak a műszerek. Ráadásul a hideg nem csak a rekord mérésének napján, február 20-án tört be a területre.

Little,Village,In,Mongolia
Fotó: Chantal de Bruijne

Természetesen előtte is erős fagyok voltak, de a rekordot megelőző 3 napban a hőmérséklet visszaesett – 35°C és -46°C közé. A fogcsikorgató hideg jelentős közlekedési fennakadásokat okozott a régióban.

A,Herd,Of,Sheep,And,Goats,Grazing,Against,The,Mountains
Fotó: Julia Agin

A közlekedés mellett a vadállomány szenvedte meg jelentősen a hideget, nagyon sok madár és más állat pusztult el a fagyokban. Ez a rekord pedig az országos minimumrekordhoz is közelít, azt Mohe állomáson sikerült rögzíteni 2023-ban és pusztán 7 tizeddel alacsonyabb a mostani értéknél, -53°C.

 

 

 

hidegKínarekord