Április 28. Vasárnap, Valéria

Aszályvészhelyzet lépett életbe Spanyolországban

Híreső
2024. február 07. 14:00
Flag,Of,Spain,Painted,On,Cracked,Wall

Spanyolország kritikus helyzetbe került a szárazság kapcsán. A legrosszabbul Barcelona, illetve Katalónia régiója járt, ahol a szélsőséges szárazság már három egymást követő év óta sújtja a területet.

Church,Of,"sant,Roma,De,Sau",Inside,The,Swamp,Of
Fotó: JSF3

A helyzetre való tekintettel a helyi vezetés február 1-vel aszályvészhelyzetet jelentett be. Ez jelentős vízkorlátozásokat jelent, mely mintegy 6 millió embert érint közvetlenül, nem is beszélve az iparról és a mezőgazdaságról.

Barcelona,,Spain;,May,28,2023:,Fountain,In,Montjuïc,Dry,Due
Fotó: SergiCL

Az egyéni vízkorlátozások most 200 liter/fő-ben állapították meg a vízmennyiséget naponta, de ez csak időszakos. Az aszály ugyanis akár az év végéig is húzódhat, ebben az esetben pedig fokozatosan 20 literenként csökkenteni fogják a fejadagokat.

Sau,Swamp,Without,Water,Because,Of,The,Problems,Of,Extreme
Fotó: Pol Sole

Az elmúlt 100 év legrosszabb aszályhelyzete jelentősen érinti az ipart és a mezőgazdaságot is, ahol 80%-os vízhasználati megszorításokkal kell számolni. Az autómosás és a közterületi öntözés kizárólag újrahasznosított vízzel valósulhat meg. Az uszodák édesvízzel való feltöltése pedig tilos, kizárólag különleges helyzetben engedélyezett.

 

aszályszárazságSpanyolország