Április 28. Vasárnap, Valéria

A Telekomnál megbukott a 4 napos munkahét

Híreső
2024. február 18. 08:00
Young,Female,Gardener,In,Glasses,Using,Laptop,,Communicates,On,Internet

A munka tagadhatatlanul életünk egyik legnagyobb szeletét követeli magának. Sokan érzik azt, hogy a munkájuk mellett a hétvégére korlátozódik a teljes magánéltük, ami valljuk be, nagyon kevés. A világ számos pontján ezért módosítottak a munkarenden.

Successful,Team.,Group,Of,Young,Business,People,Working,And,Communicating
Fotó: G-Stock Studio

Nem egységesen, de nagyon sok cég vezette már be a 4 napos munkahetet. Az elgondolás szerint azok a dolgozók, akik kipihentebbek, sokkal jobban teljesítenek és lojálisabbak a céghez is. A tapasztalatok többsége pedig igazolta ezt az elgondolást.

Portrait,Of,Enthusiastic,Hispanic,Young,Woman,Working,On,Computer,In
Fotó: Gorodenkoff

Tény, hogy nem lehet minden munkakör esetében alkalmazni ezt a megoldást, ahogyan a full time home office sem megoldható rengeteg munkakörnél (sőt, még az egy-egy napos otthoni munkavégzéssel is sokszor vannak gondok). Idehaza a Telecom próbálkozott a 4 napos munkahéttel.

Male,Mature,Caucasian,Ceo,Businessman,Leader,With,Diverse,Coworkers,Team,
Fotó: Ground Picture

Azon túl, hogy a pszichére jó hatással van, a klíma szempontjából is jó lehet, hiszen ilyenkor a nagy irodaépületek vagy más munkahelyek nem fűtenek annyit, nem működnek a gépek, nincs olyan mértékű áramfogyasztás és károsanyag-kibocsátás. Ráadásul az embereknek a több szabadidő több kirándulást is jelent, így az erdők és más természeti kincsek értéke is emelkedik. Bár a kezdetekben mind a cég, mind a dolgozók el voltak ragadtatva az ötlettől és annak eredményeitől, a 2022 nyarán indult kezdeményezés most lezárult és visszatérnek az 5 napos munkahéthez. A cég közleménye szerint nem volt annyi pozitív eredménye a 4 napos munkahétnek, hogy érdemes lett volna megtartani, ráadásul sok esetben nem volt megoldható a kivitelezés, illetve sok plusz szervezési feladatot rótt a cégre. A dolgozók ellenben szívesen megtartották volna a lehetőséget.

munkanaplehetőség