Április 28. Vasárnap, Valéria

A Nagy Tavak felhőképződése erősíti a depresszióra való hajlamot?

Híreső
2024. február 03. 11:00
Aerial,View,White,Clouds,In,Blue,Sky.,Top,View.,View

A klímaváltozás a kedvünkre is képes hatást gyakorolni és most nem arról van szó, hogy egyre - másra olvashatjuk a híreket, amik erősen lehangolnak minket. A hatás közvetlenül is tetten érhető, és nem kellemes.

Beautiful,Scenic,View,Of,Savsat,Karagol,Black,Lake,In,Eastern
Fotó: hakanyalicn

Bár azt gondolnánk, a felmelegedés alapvetően kellemes - legalábbis elsőre - a legtöbb ember számára, hiszen magasabb hőmérséklet és több napsütés jellemzi, de ez nem igaz, pontosabban így nem igaz. Valóban magasabbak a hőmérsékletek, de ennek megvan a maga böjtje, amire jó példa a Nagy Tavak környezete.

Beautiful,Fluffy,Clouds,In,The,Blue,Sky,Over,The,Flood
Fotó: Alekskan12

Ezeken a területeken ugyanis egyre jelentősebb felhőképződés figyelhető meg az őszi és téli hónapokban. Torontóban január hónapban több, mint három hétig nem látták az emberek a napot, de nem járt sokkal jobban Chicago lakossága sem, sőt, a tavak környezetében szinte egyik település sem. Ennek oka, hogy a tavak egyre kevésbé fagynak be, ami miatt a téli időszakban megnő a párolgásuk.

Beautiful,Mirror,Reflection,On,Blue,Sky,And,Cloud,On,Bolivia's
Fotó: Jam Travels

Ez pedig nem csak a havazás valószínűségét növeli meg jelentősen, hanem a ködképződést és a felhőképződést is. Ez ugyan önmagában nem gond, de jelentős hatással van az itt élők mentális egészségére. A depresszív időszakok jelentősen megnyúlnak, ráadásul nő az igény a szénhidrát bevitelre, ami hosszabb távon nem csak a mentális egészségre van hatással.

 

Nagy Tavakfehőzetdepresszió