Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

80 cm hó egyetlen nap alatt – nem mindenhol tarol a februári tavasz...

Híreső
2024. február 07. 11:00
Ford,Ranger,Buried,In,Snow,After,Big,Snow,Storm

A héten idehaza erősen tavaszias idővel szembesülhetünk. Ez akár 20°C-ot meghaladó nappali maximumokat és 10°C körüli minimumokat is jelenthet. De ettől még február van, ami téli hónap, akármennyire is hihetetlen ez éppen most.

Clearing,Garden,And,Road,After,A,Big,Snowstorm
Fotó: Anna_Kuzmina

Persze vannak olyan területek, ahol könnyedén elhiszik, hogy a tél még messze nem adta meg magát a tavasznak. Bár az összehasonlítás kissé sántít, mivel a kérdéses terület Nova Scotia, mely Kanadához tartozik, vagyis a tél itt egészen mást jelent, mint nálunk. Sem a hó, sem a fagy nem ismeretlenek, de azért itt is vannak határok, amiket most az időjárás erősen átlépett.

Close,-,Up,Of,Snowplow,Plowing,Road,During,Storm.,Winter
Fotó: Julija Vidjajeva

Egy heves hóvihar lepte meg a területet, mely nem csak erős széllel, hanem mintegy 80 cm friss hóval is érkezett, ami rekordközeli mennyiség. A területen található Sydney településről 150 cm havat is jelentettek, ezt az értesülést azonban egyelőre hivatalosan nem erősítették meg. Több település is kénytelen volt szükségállapotot kihirdetni.

Large,Pile,Of,Snow,Collected,By,Snowplow,After,Clearing,Road.
Fotó: ninaveter

A hatalmas hómennyiség eltakarítása gigászi feladat, ennek megfelelően szerte a tartományban jelentős közlekedési fennakadásokkal kellett számolni. Halifax repterét teljesen le kellett zárni, iskolák és kormányhivatalok maradtak zárva a február első hétvégéjén tomboló havazás nyomán. A hóviharoknak egyelőre nincsen vége, holott az elektromos rendszer már most is nehezen viseli a terhelést. A hétvégén mintegy 7000 áramszünetet jelentettek be a szolgáltatónál.

 

 

hidegKanada