Április 27. Szombat, Zita

28 települést kell evakuálni egy terjedő futótűz miatt Ausztráliában

Híreső
2024. február 26. 14:00
Australia,Bushfires,,The,Fire,Is,Fueled,By,Wind,And,Heat.

Ausztráliában nem ritkák a nagy tüzek, azonban az azért nem mindennapos, hogy Viktoria államban egyszerre 28 település lakosait szólítják fel evakuálásra, 9 további település lakóinak pedig fel kell készülnie arra, hogy bármikor elérhet hozzájuk is a kiürítési utasítás.

A gondot egy a Bayindeen-Rocky Road mentén a bozótosban fellobbant tűz okozza, mely elképesztő gyorsasággal terjedt szét a környéken. A hatóságok gyors és erős reakciója ellenére sem sikerült megfékezni a lángokat, holott 1000 tűzoltó, 24 repülőgép és 100 jármű igyekszik megakadályozni a tűz további terjedését.

kép: NAS

A hatóságok kiemelték, hogy február 22-ig egyetlen épületben sem esett még kár, szerencsére áldozatai sincsenek a tűznek. Azonban az oltási munkálatokat erősen megnehezíti, hogy több jelentős utat és autópályát le kellett zárni, valamint az érintett részeken áramkimaradásokkal is számolni kell.

A szakértők szerint egyelőre esély sincsen arra, hogy jelentősen fékezni lehetne a lángok terjedését, ráadásul az időjárás sem kegyes a környékkel, jelentősebb esőre egyelőre nincsen esély. A tűzoltók elsődleges feladata, hogy a lakott területektől távol tartsák a lángokat - ez pedig hatalmas feladatnak ígérkezik, tekintve a terület nagyságát és az ott található települések mennyiségét.

 

 

 

veszélytűzAusztrália