Április 28. Vasárnap, Valéria

Vészesen közel került a végítélet órája az éjfélhez

Híreső
2024. január 26. 14:00
It,Is,90,Seconds,To,Midnight,Banner.,Doomsday,Alarm,Poster

1945-ben az atombomba már nem csak egy álom, vagy inkább rémálom volt, veszélyével pedig az azt megalkotó tudósok is tisztában voltak. Ennek megfelelően Albert Einstein és a bomba kidolgozásában részt vevő több tudós együttesen megalapította a Bulletint, melynek feladata a potenciálisan az emberiség kihalását fenyegető eseményekre felhívni a figyelmet.

Doomsday,Clock
Fotó: HE68

A Bulletin legismertebb figyelemfelkeltő eszköze a “végítélet óra”, mely azt mutatja, mennyi időnk van még éjfélig, mely a világvége időpontja ezen az órán. A mutatók nem fixek és nem csak egy irányba mozoghatnak, mint egy normál órán.

Doomsday,Clock,'was,Withdrawn,"elements,Of,This,Image,Furnished,By
Fotó: muratart

1949-ben, a nukleáris tesztek hatására az órát 3 perccel éjfél előttre igazították. 1952-ben a hidrogénbomba hatására egy újabb percet veszítettünk, de 1991-ben, a hidegháború lezárásával nyertünk több, mint negyedórát.

Holy,Bible,And,Hourglass,Representing,Signs,Of,A,Coming,Apocalypse
Fotó: Javier Cruz Acosta

Idén azonban soha eddig nem látott közelségbe került a világvége, hiszen az óra 90 másodperccel van éjfél előtt. Ezt a háborúknak, a nukleáris burkolt fenyegetéseknek, valamint a klímakatasztrófa egyre erőteljesebb kibontakozásának köszönhetjük. Remény még van, hiszen volt már rá példa, hogy nagyot tekerhettünk visszafelé az órán, de ehhez nem elég az az erőfeszítés, amit a világ most mutat.

végítéletveszélyélet