Május 12. Vasárnap, Pongrác

Több, mint három havi eső egyetlen nap alatt Victoria államban

Híreső
2024. január 12. 08:00
null

Ami Japánban hó, az Ausztráliában eső, itt is – ott is jelentős rekordok dőltek meg az utóbbi napokban. A csapadék a legkisebb kontinensen most Victoria államot érinti drasztikusan, ahol a villámáradások mellett mostanra a folyók is kiléptek medrükből.

kép: theaustralian-com-au

Yea, Seymour és Rochester városok lakosságát felszólították, hogy hagyják el a települést, mert a közeli folyók áradása miatt a víz szintje kritikus méreteket ölt majd. Azok, akik nem tudtak időben elmenekülni a hatóságok tanácsára minél feljebb igyekeznek menni, ezzel könnyítve a mentési munkálatokat is.

A csapadék mennyisége több rekordot is megdöntött. Rochester városa 125 mm esőt kapott a nyakába január 7-én egyetlen nap alatt, ezzel pedig egy 120 éves rekord dőlt meg. Közép-Victoria területén, Heathcote városa 180mm csapadékkal számolhatott egyetlen nap alatt, mely bizony a havi csapadékmennyiség több, mint háromszorosa.

kép: Victoria-State-Emergency-Service

Az esőzések folytatódnak, bár sokszor intenzitásuk lecsökken. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az áradások ne vonulnának lejjebb a folyókon, újabb területeken téve szükségessé a nagy arányú kitelepítéseket.

 

 

 

vízesőáradás