Április 28. Vasárnap, Valéria

Szükségállapotot hirdettek Kolumbiában az erdőtüzek miatt

Híreső
2024. január 31. 11:00
Bogota Fights Wildfires Amid It's Fifth Day Of Fires

Kolumbiában a tél nem egészen úgy néz ki, mint nálunk, ugyanakkor a mostani hőmérsékletek itt sem teljesen szokványosak. Január 23-án az ország északi és középső részein 9 városban is 40°C-ot meghaladó értékeket rögzítettek.

Fotó: AFP

Ezek már önmagukban is komoly gondot jelentenek, de sajnos a szélsőséges meleg az erdőtüzeknek is kedvez. Santandre és Cundinamarca területén összesen 600 hektáron csaptak fel a lángok, melyek füstje Bogotát is érinti (a főváros is ezen a területen van).

Bogota Fights Wildfires Amid It's Fifth Day Of Fires
Fotó: NurPhoto via AFP

A füst jelentős levegőminőség romlást eredményez, de ezen felül is van gondja a hatóságoknak, hiszen a tüzek megfékezése nem egyszerű feladat, amin egy kicsit sem segít a rendkívüli meleg sem, mely már egy ideje jelen van az országban.

Fotó: AFP

Január 24-én a helyzetre való tekintettel Kolumbia szükségállapotot hirdetett. Ennek köszönhetően gyorsabban és egyszerűbben lehet reagálni a természeti katasztrófára, valamint a források felszabadítása és elérése is könnyebbé válik. A tűz oltásán jelenleg is nagy erőkkel dolgoznak, a pontos károkról azonban egyelőre nem érkeztek adatok.

 

 

veszélytűzfüst