Április 27. Szombat, Zita

Szereti a fenyőféléket és a tujákat? Sajnos meg vannak számlálva a napjaik idehaza.

Híreső
2024. január 24. 14:00
Too,Much,Sun,Produces,Dried,Up,Thuja

A kertbarátok évtizedek óta tudják, ha szeretnének egy állandóan üde, zöld foltot, falat a kertben, akkor tuját, fenyőt kell ültetni. Ez a trend megfigyelhető volt sok-sok éven át, szerettük, élveztük a fenyő és tujafélék enyhet adó zöld jelenlétét, de most már ideje lesz lemondani róluk...

The,Diseased,Dried,Thuja,Close-up,Photo,,Macro
Fotó: Sokol Nina

Sokan még kitartanak. A tuják és fenyőfélék számára ugyanis a szárazság halálos veszedelem, de azt idehaza szinte mindig jelentős esőzések követik. Vagyis tulajdonképpen megvan a csapadék, csak egy kicsit többet kell rá várni. De akkor miért pusztulnak a tuják még télen is?

Dry,Thuja,In,Summer,Time
Fotó: Laszlo66

A probléma sajnos összetettebb a szárazságnál, bár abból indul ki. A száraz időszakban a tuják és fenyőfélék legyengülnek, sokkal kevésbé ellenállóak a betegségekkel és a kártevőkkel szemben. A szárazság alatt megfertőződnek gombákkal, esetleg olyan rovarokkal, melyek beveszik magukat a növény olyan részeibe, melyekbe nem jut el a permetszer sem.

Dry,Dying,Plant,Thuja,In,The,Garden.,Brown,Sick,Arborvitae
Fotó: Alena Gavrilchik

Az eredmény pedig az, hogy bár érkezik a csapadék, a növények elpusztulnak. A fertőzések ugyanis nem tűnnek el a víz érkezésével, a növény pedig már nem tud annyira megerősödni, hogy túléljen. A klímakatasztrófa a hazai viszonyokat is átalakította, vagyis a kertekből a tuják és a fenyőfélék lassan, de biztosan eltűnnek, de sajnos sok vadon élő növény sorsa sem lesz más.

tujaklímanövény