Május 8. Szerda, Mihály

Szép cica, jó cica, gyilkos cica...

Híreső
2024. január 13. 11:00
Woman's,Hand,Stroking,A,Ginger,Cat,On,Isolated,White,Background

Nem is hinnénk, hogy az olyan teljesen ártatlan cselekedeteink, mint egy szép kis cirmos tartása, mely nem kizárólag a lakásban tengeti mindennapjait, milyen pusztításra képes a természetben. Holott a házimacska a legpusztítóbb invazív faj a világon.

Cat,Hunting,To,Toy,Mouse,At,Home,,Burmese,Cat,Face
Fotó: Viacheslav Lopatin

Invazív, hiszen betelepített, ezen kívül pedig komoly rombolás végez a helyi ökoszisztémákban. A kedves kis doromboló szőrcsomók ugyanis ügyes és kegyetlen vadászok, ráadásul az élelemben sem válogatósak (már ha nem macskaeledelről van szó): az ismert hüllőfajok 4, az emlősök 6, a madárfajok 9% végzi a cicák gyomrában, rendszeresen.

Bengal,Cat,Lying,On,Sofa,And,Smiling.
Fotó: antibydni

A macskák proteinszükséglete kifejezetten nagy, ez az oka annak, hogy míg a kutya teljesen felhagyott a ragadozó életmóddal és a gazdája etetésétől függ, addig a macskák a rendszeres etetés mellett is vadásznak.

Funny,Cat,Flying.,Photo,Of,A,Playful,Tabby,Cat,Jumping
Fotó: Nils Jacobi

A cicák mindenhol kártékonyak - messze sokkal nagyobb mértékben, mint amennyi hasznost hoznak azzal, hogy elkapják az egereket -, de a legdurvább helyzetek a szigeteken állnak elő, ahol a prédaállatok sokszor még menekülni sem igen képesek. A tudósok becslései szerint a macskák tehetőek felelőssé mintegy 24 olyan faj kipusztulásáért is, melyekről nagyon keveset tudunk.

cicaveszélyhalál