Április 27. Szombat, Zita

Rozsdaövezetből új park? 8000 négyzetméter a tét Budapesten

Híreső
2024. január 02. 08:00
Beautiful,Panorama,Of,Green,City,Park,At,Dawn

Mi történik akkor, ha Budapest egyik legjobb helyen fekvő fejlesztési területének több tulajdonosa is van? Nos, egyezkedni kell, ki mit szeretne. A jelen helyzet a Déli-pályaudvar egy jelentős, mintegy 8000 négyzetméteres részét érinti. Persze többet is, de a tárgyalási alapot ez adja.

Blur,Nature,Bokeh,Green,Park,By,Beach,And,Tropical,Coconut
Fotó: antstang

A helyzet az, hogy a Déli épületét is fel kellene újítani, de annak is több tulajdonosa (MÁV+ I. kerületi önkormányzat) van, így ez nagyon körülményes. De mi lenne, ha az önkormányzat lemondana az épületről, cserébe a MÁV lemondana arról a “rozsdaövezetről”, mely a Színház és Filmművészeti egyetemmel szemközt található?

New,Pathway,And,Beautiful,Trees,Track,For,Running,Or,Walking
Fotó: BBbirdZ

A csere még nem valósult meg, de jó esély van rá, hiszen mindkét fél nyerne rajta. Az önkormányzat pedig eredetileg buszpályaudvart tervezett a területre. Ezt azonban a helyiek nagyon nem akarták, így most itt a lehetőség, hogy egy új, hatalmas pakkal gazdagodjon a főváros.

Nice,Modern,Leisure,City,Park
Fotó: John_T

Az önkormányzat tervei szerint ráadásul nem is csak szimplán egy rekreációs park épülne meg, hanem azt közösségi tervezés alapján valósítanák meg, vagyis tényleg a helyiek és a környezet igényeit szem előtt tartva!

növényparkBudapest