Május 11. Szombat, Ferenc

Rio fuldoklik a kiadós esőzésekben, már 11 halálos áldozat is van

Híreső
2024. január 18. 14:00
null

Rio de Janeiro számára az elmúlt nagyjából egy hónapnyi időszak nem telt éppen problémamentesen. A szakadó eső egyre nagyobb gondokat okoz a városban, különösen annak északi részein, ahol helyenként 24 óra leforgása alatt a december hónapra jellemző átlagos csapadékmennyiség érkezett egyszerre.

Kép: BRUNO-KAIUCA-AFP

A jelentős mennyiségű csapadék a metropolisz életét jelentősen megnehezítette, sok busz és metró kiesett a közlekedésből, mert az utakon és síneken áll a víz. A város egyes részein az áradások az autók tetejéig érnek.

Az áradások és a következtükben kialakuló földcsuszamlások Rio de Janeiroban már 11 életet követeltek, miközben az anyagi károk is egyre nagyobb méreteket öltenek, kórházak és iskolák áznak be, így válnak használhatatlanná, lakó és kereskedelmi ingatlanokat kénytelenek elhagyni az emberek.

Kép: AFP

Az esőzések bár valamelyest csitultak január 15-re, a helyzet nem sokat javult. Csapadék továbbra is érkezik a területre, így a kárfelméréssel, valamint a kárenyhítésekkel sem haladnak a szakemberek, a fertőzésveszély pedig meredeken emelkedik.

lead kép: Xinhua

 

vízáradáshalál