Április 27. Szombat, Zita

Pusztító hideghullám tarolt Kínában

Híreső
2024. január 05. 11:00
Traveler,Walking,On,The,Snow,In,Snow,Season,,China

Peking igen erősen érzi a klímakatasztrófa okozta szélsőségeket. Míg 2023 júniusa a legmelegebbnek bizonyult a kínai fővárosban a maga 40°C feletti maximumaival, addig most, decemberben olyan hideghullám söpört végig Kína egyes részein, melyre 1951 óta nem volt példa.

Winter,Hailuogou,Scenic,Landscape,,Located,In,Aba,Prefecture,,Sichuan,Province,
Fotó: sanyanwuji

A hatalmas ország északkeleti részein egyes helyeken a hőmérő higanyszála -40°C alá is süllyedt, komoly gondokat okozva ezzel a mindennapokban. Pekingben sem volt meleg, december 11-től kezdve 300 órán át volt fagypont alatt a hőmérséklet.

Daylight,View,Of,Mount,Everest,,Lhotse,And,Nuptse,And,The
Fotó: Kertu

Bár a hideg azért nem szokatlan Pekingben, a tartós fagyok nem jellemzőek. Most azonban egészen december 24-ig kellett várni arra, hogy a hőmérő végre 0°c feletti értékeket mutasson. Mindemellett 9 egymást követő napon is -10°C alatti maximumokkal kellett számolni.

Greatwall,In,Winter,With,Snow,Cover
Fotó: xiaoling sun

A rendkívüli hideg Peking közlekedésében is jelentős fennakadásokat okozott, de Kína szerte komoly gondok forrásának bizonyult. A hidegben a fűtési igények megugrottak, amit pedig több erőmű sem volt képes megfelelően kielégíteni, így áramkimaradásokkal kellett számolni.

 

 

fagyhidegKína