Május 6. Hétfő, Frida, Ivett

Nyugatról is érkezhetnek a fűtőelemek Paksra

Híreső
2024. január 02. 11:00
Blue,Color,Light,Beam,Abstract,Background,Atomic,Energy,Nuclear,Power

Mivel a fosszilis energiahordozók kiváltása elkerülhetetlen, így értelemszerűen az atomenergia is felértékelődik. Európán belül pedig fontos a kiszolgáltatottság elkerülése, így hazánk is nyit a nyugati fűtőelemek felé.

Reactor,Room.,Massive,Reactor,Lid,,Equipment,Maintenance,And,Replacement,Of
Fotó: Nordroden

Ez persze nem egy gyors folyamat, de nagyjából 5 év múlva már lehetőség nyílik arra, hogy az orosz mellett nyugati forrásból származó fűtőanyagot is kipróbáljanak Pakson. A legesélyesebb a japán többségi tulajdonban lévő, vagy a francia gyártó.

Fragment,Energy,Fuel,Uranium,Or,Thorium,Rod,Element,Of,Nuclear
Fotó: Parilov

A nyitás révén növelhető az energiabiztonság, de ehhez azért a természetre is szükség van. A Duna ugyanis jelentős szerepet játszik abban, hogy a paksi atomerőmű működőképes maradhasson. Ha nagyon alacsony a vízszint, esetleg a hőhullámok kapcsán túlságosan felmelegszik, akkor az erőművet akár le is kell kapcsolni.

Fragment,Fuel,Uranium,Rod,Element,Of,Nuclear,Reactor,Water.
Fotó: Parilov

Jogosan merülnek fel aggályok az atomerőművekkel kapcsolatban, hiszen bár károsanyag-kibocsátásuk nincsen, az elhasznált fűtőelemek nagyon is szennyezőek, ráadásul egyelőre nem tudunk velük mit kezdeni – ez a probléma még megoldásra vár.

fűtőelemenergiaatomenergia