Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Norvégiában szabad utat kaptak a mélytengeri bányászok

Híreső
2024. január 15. 11:00
Underwater,Sea,-,Deep,Abyss,With,Blue,Sun,Light

Norvégia törvényhozása lehetővé tette a mélytengeri bányászatot a felségvizeiben. Tény, hogy mire megindulhatnak a kitermelési munkálatok, az még nagyon sok időt vesz igénybe, de sajnos az út már nyitva van.

Photo,Of,Bomb,Rusty,Wreck,Laying,In,The,Sea,Bed
Fotó: Sergey Novikov

Tavaly novemberben 120 Uniós ország kérte a Norvég törvénykezést, hogy ne engedélyezzék a bányászatnak ezt a formáját, ám most mégis átment a javaslat. Ez pedig sajnos hatalmas természetkárosítással is járhat. A környezetvédők aggódnak, hogy mivel nem volt elég alapos a hatástanulmány, illetve nem szántak elég időt az esetleges hatások feltérképezésére, így akár egész fajok kipusztulását is okozhatja ez a lépés.

Underwater,Bubbles,,Water,Bubbles.,Maldives
Fotó: Osman Temizel

A bányászati vállalatok azzal érvelnek, hogy a zöld átálláshoz szükséges alapanyagok így nagyobb mennyiségben állnak majd rendelkezésre, jelentősen felgyorsítva ezzel az átállást. Igaz, hogy a kitermelés nagyon drága, de a tengerek mélyén legalább van elég nyersanyag.

Oil,Production,Rig,In,The,Sea,,Landscape.,Red,Sea,,Egypt,
Fotó: DenisSergeeich

Erre válaszul a természetvédő szervezetek kiemelték, hogy a nyersanyag a kezeink közt van. Szó szerint, hiszen abban az esetben, ha a technikai hulladék újra hasznosításába, a módszer lényeges fejlesztésébe fektetnénk ennyi pénzt, akkor nagyobb mennyiségben állna rendelkezésünkre a nyersanyag, mint a tengeri és felszíni bányászatokkal összesen....

 

tengerkörnyezetbányászat