Április 27. Szombat, Zita

Milánó belvárosa nem kér az autós forgalomból

Híreső
2024. január 18. 11:00
Milan,,Italy,City,Skyline,In,The,Afternoon.

Milánó gyönyörű város, ám itt sétálgatni azért nem leányálom, ugyanis Olaszország egyik legforgalmasabb településéről van szó. Ennek megfelelően pedig a levegő minősége messze áll a jótól, amin most Giuseppe Sala polgármester javítani szeretne.

Milan,,Italy,-,December,18,,2022:,View,Of,The,Crowded
Fotó: Luca Ponti

Az 1,4 milliós nagyváros központjából kitiltják az autókat. A tiltás alól csak a helyi lakosok, a taxik és a tömegközlekedés élvez kivételt. Az itteni vállalkozások - főleg a híres divatházak - üdvözölték a lépést, sőt, javasolták, hogy sétálóövezetté alakítsák a területet.

Aerial,View,Castello,Sforzesco,Milano,Italy,Lombardia
Fotó: Domanin

A külvárosok polgármesterei azonban nem ilyen optimisták, szerintük az intézkedés abszurd és bünteti mind a város, mind a külvárosok polgárait. Holott a szennyezés csökkentésének nem nagyon mutatkoznak más lehetőségei - igaz, egy ilyen lépéshez nagyon jó tömegközlekedésre is szükség van.

Milan,Cathedral,,Duomo,Di,Milano,,Italy,,One,Of,The,Largest
Fotó: Boris Stroujko

Mielőtt Milánó lépne, tudnunk kell, hogy nincsen egyedül. Párizsban a központból ugyanígy kitiltják az autókat várhatóan már 2024 elején. Stockholm sem marad sokáig autózható, pontosabban a benzines és diesel autók számára lesz tiltott terület a városközpont 2024 december 31-től.

autóvárosszennyezés