Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Megjött a hideg, életbe lépett a vörös kód!

Híreső
2024. január 10. 08:00
Little,Caucasian,Girl,In,Worm,Clothing,Standing,On,Bacony,Looking

Az idei évben a kezdeti, januári tavasz után mostanra megérkezett az igazi tél. Néhol havat is hozott magával, de többnyire csak hideget, abból viszont bőven és jelentősen. Az éjjeli fagyok mellett mostanra nappal sem sokkal jobb a helyzet.

Park,Bench,On,A,Winter,Alley,At,Snowfall.,Bench,With
Fotó: alexkich

Ez azt jelenti, hogy az országban többnyire nap közben is 0°C alatt marad a hőmérő higanyszála, vagyis mostanra olyan hideg köszöntött ránk, amit már komolyan kell venni. Jelentősen nem érinti azokat, akik munkába igyekeznek, hiszen maximum szorosabbra húzzák a kabátot, vagy szitkozódnak, de ez a hideg már veszélyes lehet.

Beautiful,Sunrise,With,Frost
Fotó: Eduard Panichev

A hajléktalanok vagy azok az emberek, akik nem tudnak fűteni ilyen helyzetekben fordulhatnak a szociális intézményekhez, hiszen hétfő este 8 óra óta életbe lépett idehaza az úgynevezett vörös kód.

Car,On,The,Street,With,Frozen,Windows
Fotó: Vladfotograf

Ez azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény (fenntartótól és tevékenységi körtől függetlenül) számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása. Erre pedig szükség is lehet, hiszen a nappali csípős hideg után éjjel a fagyzugos helyeken akár -15°C-os hideg is előfordulhat.

 

fagyveszélyhideg