Május 6. Hétfő, Frida, Ivett

London lassan védtelen marad a heves hullámzással szemben

Híreső
2024. január 01. 14:00
London,Skyline,Landscape,At,Sunrise,With,Big,Ben,,Palace,Of

London a világ egyik legjobban ismert városa, melyről azonban csak kevesen tudják, hogy bizony komoly árvízvédelmi rendszert kell működtetni ahhoz, hogy London belvárosa biztonságban lehessen a vihardagállyal szemben.

Aerial,View,Of,The,London,City,Dam,Or,Thames,Flood
Fotó: Pandora Pictures

A gátrendszer, vagyis a Temze-gát szükségessége nem is volt kérdés, hiszen a folyónak széles deltatorkolata van, azon pedig a viharok keltette hullámzás igen nagy méreteket képes ölteni. A gátat éppen ezért már 1974-ben elkezdték építeni.

Panorama,Of,Tower,Bridge,At,Sunset,In,London,,Uk.
Fotó: Lukasz Pajor

1984-ben át is adták és a rendszer azóta is híven őrzi London békéjét. A gát 520 méteres szélességével a legnagyobb ilyen árvízvédelmi rendszer és a főváros mintegy 325 négyzetkilométeres szakaszát óvja. Azonban van vele egy kis gond...

Thames,Barrier,,Tidal,Protector,,Over,Dramatic,Sunset,,Commissioned,By,The
Fotó: Sampajano_Anizza

A tervezése közben ugyanis a szakemberek nem számoltak azzal, hogy a klímakatasztrófa ilyen méreteket fog ölteni ennyire gyorsan, ami a vízszint emelkedését is magával hozza. Ennek eredményeképpen a gátrendszer már nem sokáig lesz képes hatékonyan megtörni az érkező heves hullámzást, annál is inkább, mivel a klímaváltozás hatására nem csak a vízszint emelkedik, de maguk a viharok is lényegesen erősebbé válnak.

 

Londonvízgát