Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Leves fröccsent Mona Lisa arcába - újabb művészetpusztítási kísérlet

Híreső
2024. január 30. 14:00
Close,Up,On,Male,Painter,Hand,Painting,The,Mona,Lisa

A világon egyre több aktivista és szervezet igyekszik felhívni a figyelmet azokra az igen komoly problémákra, melyeknek szerintük a kormányok nem szentelnek elég figyelmet. Ezek között szerepel az egészséges élelmiszerekhez való jog is.

Paris,,France,-,May,8,,2017:,Mona,Lisa,At,The
Fotó: Resul Muslu

Ugyanakkor mostanában egyre többször jelenik meg egy tiltakozási forma, mely nem kelt éppen szimpátiát az emberekben ezekkel az ügyekkel kapcsolatban. Ez pedig egy kicsit sem jó. Ha ugyanis a tömeg nem támogat egy ügyet, annak vajmi kevés esélye van a megvalósulásra.

Paris,-,April,2,,2018:,Unidentified,People,Look,At,Mona
Fotó: Anton_Ivanov

A tiltakozó akciókban fontos a figyelemfelhívás, ám ehhez sokszor nagyon rossz eszközöket választanak az aktivisták. Ez történt a Louvre-ben is, ahol két aktivista egészséges élelmiszereket követelve levessel fröcskölte le a Mona Lisa-t. A festményt golyóálló üveg védi, vagyis a leves nem érhette el, így kár sem keletkezett benne.

Paris,,France,-,January,15,,2019:,Visitors,Take,Photos,Of
Fotó: Space_Cat

Az akció ötlete abból az elgondolásból táplálkozik, hogy “Mi a fontosabb? A művészet vagy az egészséges és fenntartható élelmiszerhez való jog?2. Ezzel alapvetően sokan egyet is értenének, csakhogy egy rég megszületett műalkotásnak ehhez nem sok köze van, ráadásul egy ismert és kedvelt műről van szó. Tény, hogy a figyelem felkeltés megvalósul, de az üzenet, amit át kíván adni nem feltétlenül vetít pozitív képet a szervezetre. Sok más aktivista szerveződés is hasonló akciókkal igyekezett felhívni a figyelmet a törekvéseikre, de a művészet pusztítása nem lehet válasz ezekre a gondokra.

tiltakozásMona Lisaművészet