Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Kicsi, 10 perc alatt telepíthető, és talán nemsokára nálunk is engedélyezik - érkezik egy újabb erkély-napelem fejlesztés

Híreső
2024. január 21. 11:00
Solar,Panel,On,Balcony,Flat,Or,Apartment,Building.,Solar,Modern

A megújuló energiatermelés egyik bástyája a napelem - legalábbis akkor, ha van hozzá megfelelő méretű terület, vagy legalább egy családi ház teteje. Akik azonban lakásban élnek, inkább csak abban bízhatnak, hogy lakótársaikkal összefogva telepítettnek rendszert a társasház tetejére, de ez sokszor problémás.

Solar,Panels,On,A,House,Balcony,In,Terlicko,Village,,Czech
Fotó: Fotokon

Külföldön sok helyen bevett gyakorlat az úgynevezett erkély-napelem, mely olyan paneleket takar, amiket az erkély korlátjára, esetleg a falfelületre lehet könnyen és gyorsan rögzíteni. Ezek célja egy kicsit más, mint a tetőnapelemek esetében. 

The,Solar,Battery,Panels,Mounted,On,The,Balcony,Of,An
Fotó: paparazzza

Pontosabban nem is a cél, a teljesítmény tér el, vagyis a teljes háztartás áramigényének kielégítésére nem feltétlenül alkalmasak, de egy-egy nagyobb fogyasztó kiváltható velük. Most ráadásul egy olasz cég olyan paneleket rakott össze, melyek telepítése nem tart tovább 10 percnél, vagyis nagyon egyszerű beüzemelni őket.

Balcony,Solar,Power,Plant,On,An,Apartment,Building,In,Hamburg
Fotó: Canetti

A TOPcon névre keresztelt rendszer teljesítménye ugyan nem nagy, de a könnyű telepítés ezt ellensúlyozza, illetve ahogyan a trend is mutatja, az erkélynapelemek ára is kedvező. Nálunk sajnos egyelőre nem engedélyezettek az ilyen eszközök, de ez jó eséllyel megváltozik, hiszen az EU felé benyújtott helyreállítási terv ebben az irányban is tartalmaz könnyítéseket.

erkélynapelemgyors