Május 14. Kedd, Bonifác

Iszapvulkánok sora nyílt meg Trinidadon, a kertek alatt...

Híreső
2024. január 22. 11:00
Muddy,Volcanoes,Closeup.,Buzau,romania,(unique,Geological,Phenomenon,In,Europe,Where

A  vulkánokkal kapcsolatosan igaz, hogy aki egy ilyen hegy közelébe költözik, az számoljon annak lehetőségével, hogy menekülnie kell. Tény, hogy az aktív vulkánok körül néhány kilométeres körben nem is élnek sokan.

Mud,Volcanoes,Of,Gobustan,Near,Baku,,Azerbaijan
Fotó: In Green

De mi a helyzet akkor, ha az ember nem költözik egy vulkán közelébe, hanem éppen fordítva, egy vulkán jelenik meg a kertje közelében? Ebben az esetben iszapvulkánról, pontosabban iszapvulkánokról van szó.

A helyszín Trinidad, Trinidad és Tobago területe, ahol a sziget keleti felén már három családot kellett kiköltöztetni a megjelenő vulkánok miatt. Ezen a területen már előzőleg is mintegy 24 aktív iszapvulkán dolgozott.

Mud,Volcano,At,Gobustan,National,Park,Erupt.,Azerbaijan
Fotó: Arkady Zakharov

Január 11 óta azonban 5 újabb kráter nyílt - ezek jellemzően olaj és földgáztartalékok közelében alakulnak ki -, mely a helyi hatóságokban már aggodalmat váltott ki, így megkezdték az óvintézkedéseket. Trinidad legnagyobb iszapvulkánja egyébként a Piparo, melynek legjelentősebb kitörése 1995-ben volt, mostanra pedig a sziget egyik fő turisztikai látványosságává vált.

 

 

iszapvulkánveszélyiszap