Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Idehaza is jöhetnek az erkélynapelemek?

Híreső
2024. január 13. 14:00
Two,Men,Assemble,A,Balcony,Power,Plant,To,Generate,Electricity

A megújuló energiatermelésre való átállás, vagy legalább az energiafogyasztás ilyen irányú támogatása ma már olyan kényszer, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ezt mi is erősen érezzük, főleg az energiaválság közepette, mikor az árak az egekbe ugranak.

Solar,Panels,On,Balcony,Of,Apartment,Building.,Modern,Balcony,Apartment
Fotó: Mariana Serdynska

A családi házas övezetekben legalább van arra lehetőség, hogy a tetőt napelemekkel borítva az ember részben kompenzálja a fogyasztását - erre nagyon jó konstrukciókat lehetett elérni. De a lakástulajdonosok számára sokkal nehezebb a helyzet. Vagy közösen vágnak bele egy projektbe, ami mindig rizikós, vagy reménykednek.

Balcony,Solar,Power,Plant,On,An,Apartment,Building,In,Hamburg
Fotó: Canetti

Most ez utóbbi megfogant, hiszen az energetikai átalakítások hazánkban is több lehetőséget nyitnak meg. Egyrészt a szélerőművek telepítésének stopja szűnik meg, de ez még nem igazán érintené a lakástulajdonosokat. Az erkélynapelemek telepíthetősége azonban már nagyon is!

Solar,Battery,On,Balcony,Wall,Of,Vintage,House,In,Germany.
Fotó: nnattalli

Erre idehaza egyelőre nincsen lehetőség, de az új szabályozás elméletileg ezt is megengedi majd, hiszen a lehetőségek, rácsatlakozások köre bővül, míg a bürokratikus eljárás egyszerűsödik. Ez pedig nagyon sokaknak jelenthet könnyebbséget, hiszen az erkélynapelemek viszonylag kis beruházás árán képesek egy-egy nagyobb fogyasztót “kiiktatni” a költségvetésből a lakásban.

erkélynapelemlehetőség