Április 28. Vasárnap, Valéria

Hiába tudják, hogy káros a méhekre, újra engedélyeztek egy már betiltott növényvédő szert az Egyesült Királyságban

Híreső
2024. január 25. 14:00
Macro,Photo,Of,Dead,Bees,On,A,Dusty,Surface.

Óvatosan kell, vagy inkább kellene bánni a növényvédő szerekkel. Hogy szükségesek, az nem is kétséges, hiszen nélkülük az élelmiszertermelés nagyon kiszámíthatatlan lenne, az élelmiszerbiztonság nagymértékben sérülne. Azonban a használatuk sokszor nagy árat követel.

Swarms,Of,Bees,At,The,Hive,Entrance,In,A,Busy
Fotó: MiSchu

Egyes szerek ugyanis bár a növényeket magukat megvédik, a szaporodási lehetőségeiket meggyilkolja azzal, hogy jelentős negatív befolyást gyakorolnak a beporzó rovarokra. Így pedig végső soron az élelmiszerbiztonság is sérül, vagy sérülni fog, elkerülhetetlenül.

Dead,Bees,In,The,Hive.,Colony,Collapse,Disorder.,Starvation,,Pesticide
Fotó: Fevziie

Pontosan ezért érthetetlen, hogyan kerülhet vissza egy olyan növényvédő-szer a forgalomba az Egyesült Királyságban, melyről 2017-ben bizonyították, hogy negatívan hat a beporzókra, majd 2020-ban be is tiltották- 3 éves kivezetési idővel.

Flying,Honey,Bees,Into,Beehive.,Gathering,Pollen,On,Meadow.,Macro
Fotó: Jag_cz

2024 januárjában azonban újra engedélyezték, dacára a környezetvédelmi szervezetek hangos tiltakozásával. Az indok pedig a cukorrépa-termesztés megóvása, melyet az utóbbi években jelentős veszteségek értek. A legnagyobb termelő cég szerint a neonikotinoidoknál jelenleg nem létezik hatékonyabb anyag a piacon, amik elérhetőek, azok nem nyújtanak kellő védelmet. Így marad a méhek és más beporzók tájékozódási képességeinek romlása, illetve a tevékenységük csökkenése, melyek bizonyított mellékhatásai a kérdéses anyagnak.

méhekveszélyméreg