Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Gerrit után máris érkezik Henrik az Egyesült Királyságba

Híreső
2024. január 05. 14:00
null

Gerrit még éppen csak elhagyta az Egyesült Királyságot, de sokat nem kellett várni utódjára. Máris megérkezett Henrik, a 2023-2024-es európai szélviharszezon 8. nevezett vihara, mely igyekezett Gerrit nyomdokaiba lépni.

Fotó: BBC

Ez nem is sikerült rosszul, hiszen helyenként akár 151 km/h-ás széllökéseket is mértek a műszerek, miközben a viharrendszer heves esőzéseket produkált. Az akár 50 mm csapadék pedig Skóciában, Walesben és Angliában több, mint 300 árvízi figyelmeztetés kibocsátására kényszerítette a hatóságokat.

kép: WEST-MIDLANDS-POLICE

A január 2-3 között érkező viharrendszer esőzései és a szél miatt kiszakadó fák és villanyoszlopok számos főút lezárását tették szükségessé, ezen kívül pedig jelentős mértékben érintették a vonatközlekedést is. Ez a kettő komoly fennakadásokat okozott a közlekedésben országszerte.
 

kép: BBC

Henrik sajnos már egy halálos áldozatot is szedett, egy embert pedig kórházban ápolnak. A leszakadó vastag ágak és a kidőlő villanyoszlopok továbbra is komoly veszélyt jelentenek, miközben a viharrendszer mintegy 10 000 ügyféltől vette el az áramszolgáltatást.

Lead kép: PA Media

 

 

viharHenrikUK