Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Európában Eszéken halnak meg a legtöbben a meleg miatt

Híreső
2024. január 14. 11:00
null

Van egy kifejezés, mely ugyan nem új, ám eddig szerencsére nem igazán jelentett komoly adatokat. Ez a “hőhalál”, vagy másképpen azoknak a haláleseteknek az összessége, melyek egy év alatt a magas hőmérséklet következtében alakulnak ki.

 

Ebben pedig nem állunk valami jól. Idehaza még csak hagyján, de Európa a hőhalál szempontjából siralmasan szerepel, hiszen 2022-ben az egyértelműen a hőséghez köthető halálesetek száma elérte a 70 000 főt, 2023-ban pedig ez a szám még jóval magasabb is lehet.

 

Furcsa módon az európai hőhalál középpontja Eszék városa, itt történt arányosan a legtöbb haláleset. Hogy ez miért furcsa? Mert Eszék közelében található Európa legnagyobb vizes élőhelye, vagyis egy kifejezetten zöld városról van szó, tele parkokkal, fákkal, természettel.

 

Hogy mi az oka annak, hogy Eszék Európa 854 elemzett városa közül a dobogó felső fokára állhatott, azt a tudósok sem tudják. Köze lehet hozzá a magasabb életkornak, a betegségeknek, annak, hogy Horvátországban a legmagasabb a túlsúlyosak aránya Európában. De annak is, hogy Eszék a Dráva közelében található, a sok vizes élőhely pedig jelentős páratartalmat is eredményez. A párás levegőben a testen keletkező izzadság is sokkal kevésbé képes párologni, vagyis a hűtési mechanizmusuk jelentősen romlik. De mindezek együtt sem feltétlen indokolnák az eredményt, így valószínűleg az ok az, hogy a helyiek nem igazán védekeznek a meleg ellen, egyszerűen elfogadják azt, és a megszokott módon végzik mindennapi tevékenységeiket.

képek: kongresguides-wordpress-com

hőséghalálEurópa