Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Elnyűhetetlen akksival rukkolna elő a QuantumScape

Híreső
2024. január 19. 11:00
Lithium,Solid-state,Battery,Pack,Design,For,Electric,Vehicle,(ev),Concept,

A szilárdtest akkumulátorok jelentik a következő lépést az energiatárolás terén, de egyelőre sajnos sok megoldatlan gond van velük. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne léteznének prototípusok, melyek gyártás közeli állapotban is lehetnek, de ezeknél számolni kell bizonyos kompromisszumokkal.

Solid,State,Battery,Pack,Design,For,Electric,Vehicle,(ev),Concept
Fotó: gunawand3570

A QuantumScape akksigyártó azonban egy olyan szilárdtest akkumulátort tesztelt a Volkswagennel, mely meglepő eredményeket mutatott. Alapvetően gondot okoz, hogy az ilyen akksik életciklusa igen alacsony. Ez azonban nem megengedhető, az előírás szerint 700 töltés alatt nem veszíthet 20%-nál többet a kapacitásából az akksi.

Solid,State,Battery,Pack,Design,For,Electric,Vehicle,(ev),Concept,
Fotó: JLStock

A gond nem megoldhatatlan, sőt! A QuantumScape a tesztek során azt találta, hogy a szerkezetük még túl is teljesíti ezt. 1000 töltési ciklus során az akksi továbbra is 95%-os hatékonyságot mutatott, ami nagyon jó eredmény.

Solid-state,Battery,Pack,Design,For,Electric,Vehicle,(ev),Concept,,New
Fotó: JLStock

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mintegy 500 000 km-t lehet megtenni egy ilyen akksival felszerelt elektromos autóval anélkül, hogy a hatótáv érezhetően csökkenne. Mindemellett az akkumulátor szupergyorsan tölthető és lényegesen biztonságosabb is, mint a mostani modellek. A gyártás megkezdését a Volkswagen 2025-re időzítette korábban, de a tesztek alapján akár már korábban is belevághatnak.

szilárdtestlehetőségakkumulátor