Április 28. Vasárnap, Valéria

Egyre nagyobb kitöréseket produkál a Lewotobi - evakuálási parancsot adtak ki a hatóságok

Híreső
2024. január 15. 14:00
3d,Rendering,,Massive,Volcanic,Eruption,With,Alien,Planet,Behind,Dramatic

Indonézia számos aktív és lenyűgöző vulkánnal büszkélkedhet. Ezek között olyanok is találhatóak, mint a Lewotobi, mely nem is egy, hanem rögtön két vulkánt takar. Az úgynevezett ikervulkánok csúcsai egymástól mindössze 2 km-re találhatóak, egységként (férj és feleség) pedig azért emlegetik őket, mert tevékenységük is erősen összefügg.

Lewotobi,Volcano,In,East,Flores,Regency,,East,Nusa,Tenggara,Province,
Fotó: Agustinus.Ile

Aktivitásuk nagyjából egy hónapja, 2023 decemberében kezdett fokozódni. Először december 12-én produkált a Lewotobi egy 300 méteres hamucsóvát, mely azonban csak torokköszörülésnek bizonyult a nagyobb előadás előtt.

View,Of,Mount,Lewotobi,,Flores,,Ntt,At,Noon,With,A
Fotó: iwan sofian nggobe

December 28-án már egy 1,5 km-es hamuoszloppal produkált kitörést, melynek hatására a szakemberek hármas riasztási szintet rendeltek el, valamint a hegy - pontosabban a hegyek – 4 km-es körzetét lezárták.

The,Beauty,Of,Nature,From,The,Top,Of,Mount,Lewotobi
Fotó: Andre Kriting

Január 9-án egy újabb kitörés során már 4,5 km-es hamuoszloppal lehetett számolni, izzó lávabombák kíséretében, mely azt eredményezte, hogy a riasztási szintet a legmagasabbra emelték. Ezzel együtt a hatóságok evakuálási parancsot is kiadtak a környező településekre, ami mintegy 5000 embert érint.

 

 

vulkánhamukitörés