Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Egy tyúklépéssel hosszabb nappalok – de mennyi az a tyúklépés?

Híreső
2024. január 20. 14:00
White,Black,Color,Rooster,Standing,Small,On,White,Background

Szokták mondani, hogy január az év leghosszabb hónapja. Ez persze technikailag nem igaz, de ha azt is nézzük, hogy szürkeség van, hideg és nagyon hosszú a sötétségben töltött idő, akkor kétségtelenül az egyik leghosszabb időszakkal szembesülhetünk.

Sunset,With,Sun,And,Clouds,On,Blue,And,Orange,Dramatic
Fotó: Beautiful landscape

Oké, február sem sokkal jobb, de legalább rövidebb, vagy annak igyekszünk mondani, mert az az egy nap nem sokat számít. Cserébe viszont az utolsó téli hónap, vígasztalhatjuk magunkat azzal, hogy nemsokára jön a nyúl, még ha sítalpakon is...

World,Environment,Day,Concept:,Silhouette,Birds,Flying,On,Meadow,Autumn
Fotó: Jacob_09

Ha már vígasz: a néphagyomány szerint már egy ideje egy-egy tyúklépéssel hosszabbak a nappalok, tovább élvezhetjük a napfényt - már persze ha egyáltalán kisüt a Nap. De a tyúklépést nehéz időre fordítani.

Sunset,On,The,Lake,Balaton,With,A,Boat,In,Hungary
Fotó: Fesus Robert

Konkrétabban: az északi területeken élők érezhetik leginkább a januári nappalok hosszabbodását, hiszen egy hónap alatt akár több, mint egy órányi plusz nappalt is észlelhetnek. A déli területek ebből a szempontból lemaradnak, hiszen itt január hónapban a nappalok hosszabbodása a hónap végére nagyjából 58 percet tesz ki. Szóval már csak egy kis kitartás és újra élvezhetjük a hosszú, napsütéses nappalokat.

nappalfényreggel