Április 28. Vasárnap, Valéria

Dermesztő fagy pusztít az USA területén

Híreső
2024. január 23. 11:00
Frozen,Usa,Flag.,Global,Climate,Change,Concept.

Míg Ausztráliában tombol a nyár és közel 50°c hőséggel szembesülhetnek több állam lakói is, addig az USA területén éppen a hideg okoz hatalmas gondokat és szedi halálos áldozatait az középső államokban is. 

Amsterdam,,Ny,Usa,01152022,Frost,On,A,Window,From,Below
Fotó: MW ADK

Tennesse területén a fagyok a közlekedési káosz mellett a vízvezetékekben tettek komoly kárt. Több törés is történt, ami nem csak korlátozta a vízellátást veszélyzetette, de a törések, repedések mentén szennyeződés is kerülhetett az ivóvízbe, így a hatóságok a csapvíz ivásának mellőzését, vagy legalább forralás utáni fogyasztását kérték a lakosságtól. 

Freezing,Rain,Winter.,Icicles,On,Twig,Formed,By,Freezing,Rain.
Fotó: CeltStudio

Vermont területén a hőmérő higanyszála -28°C-ig süllyedt, ami már önmagában is rettenetesen alacsony. Ehhez képest Nyugat-Virginia területén bár ennyire hideg nem volt, az erős szél miatt a hőérzet -30°C-ig süllyedt. 

Frozen,Icy,Flowers,In,Winter.,Rime,Or,Hoar,Frost,On
Fotó: Marina Poushkina

A rendkívüli hideg sajnos egyre több halálos áldozatot is szed. Tennessee területén a hét végére 25 –re nőtt a halálos áldozatok száma. Az északi államokban összesen már 55 emberéletet követelt az ítéletidő és egyelőre javulás sem várható. 

 

 

fagyUSAhideg