Május 5. Vasárnap, Györgyi

Belal Réunion szigetén tombolt

Híreső
2024. január 18. 08:00
null

Az Indiai-óceán viharszezonjának megérkezett a második nevezett vihara Belal személyében. A rendszer pedig igyekezett nem szégyenben maradni, ennek Réunion itta meg a levét, mely felkészült a rendkívüli erejű ciklonra.

A Madagaszkártól mintegy 800 km-re fekvő francia fennhatóság alá tartozó szigetre Belal érkezésére, január 15-re kijárási tilalmat vezettek be, mely még a segélyszolgálatok működését is korlátozta. Erre pedig szükség is volt, mivel a rendszer ereje Réunion területén szokatlanul nagy volt.

Bár léteznek ennél lényegesen erősebb viharok is, az itteniek nem nagyon találkoznak olyan ciklonnal, mely 148 km/h-ás tartós szeleket és 213 km/h-ás széllökéseket produkál a heves esőzésekkel egyetemben. A vihar tetőzése után - mely helyi idő szerint reggel 8 óra körül történt - enyhítettek a riasztási szinten, így a segélyszervezetek munkához láthattak.

A négyes kategóriájú hurrikánnak megfelelő ciklon áradásokat és erős szélkárokat okozott a szigeten, miközben a part menti vizekben 13-15 méteres hullámokkal is lehetett számolni, ezek ellenére azonban szerencsére nem okozott akkora rombolást, mint arra a helyiek számítottak. Halálos áldozat azonban így is volt, egy hajléktalan férfi nem élte túl Belal látogatását.

 

 

viharesőciklon