Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Az Egyesült Királyság történetének második legmelegebb éve volt 2023

HíresőmelegUKrekord
2024. január 05. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
30,Degrees,Centigrade,On,A,Thermometer,Measuring,Air,Temperature,Near

Lezárult 2023, ezzel pedig egy újabb év kerülhet elemzésre a klímakrízis szempontjából is. Sajnos az adatok messze állnak a bíztatótól, az egyes országok tekintetében ugyan úgy, mint globális szempontok szerint vizsgálva.

Big,Ben,And,Shining,Orange,Sun,Heat,Wave,In,London
Fotó: Melinda Nagy

Egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy a múlt év rekordernek számít majd, átveszi a vezető helyet a bolygó legmelegebb éveinek sorában - már persze az emberiség megjelenése óta -, hiszen utoljára 2 millió évvel ezelőtt volt olyan magas a CO2 koncentráció, mint napjainkban.

Extreme,Heat,In,London,Sun,And,Big,Ben
Fotó: Melinda Nagy

Az Egyesült Királyságban már most rendelkezésre állnak az adatok, melyek megmutatják, hogy kicsivel ugyan, de “csak” a történelmük második legmelegebb évével kellett számolniuk. A szkeptikusoknak azonban igazuk van abban, hogy ilyen meleg évek a klímakatasztrófa nélkül is előfordulnak.

Flag,Of,The,Uk,And,A,Thermometer,On,Cracked,Earth
Fotó: Dragon Claws

Azok gyakorisága azonban nagyon nem mindegy. Természetes körülmények között, azaz az emberi tevékenységek nélkül az ilyen meleg évek 500 évente egyszer jelentkeznének. Az egyesült királyság 10 legmelegebb éve azonban mind az elmúlt 20 évben, azaz 2003 óta következett be, ez pedig nagyon messze áll a természetestől.